Vagyis nekiveselkedek.

Már többször próbáltam a konyhai hulladékot szétválogatni. Mivel nincsen szelektív konyhai szemetesünk (nézegetve az áraikat, valószínűleg nem is lesz) így a különféle szatyrok szolgálnak a műanyag-, papír-, és fémszemét szétválogatására. Üveg nálunk nem igen van, sajnálok bármilyen üveget kikukázni, bár mostanában rendszeresen eltörünk valamit...   Ja és a sima kukába való. Elég zavaró a sok lógó zacsi mindenféle szeméttel, mert hogy a konyharuha akasztón sorakoznak szépen, erre még ki kell találni valami megoldást.
Mivel mindent vagy semmit alapon működöm ezért elképesztő precizitással bányásztam ki a fetasajt darabokat a zacsijából és szelektáltam egyéb polietilén társai mellé. Tegnap olvasgattam mindenfélét, és kiderült, hogy a szelektív kukázásnak jó csomó szabálya van. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium oldalán szépen le van írva minden a témában, ahol azt írják, hogy ne dobjunk ki zsíros, olajos, ki nem mosott flakont vagy zacsit. 
Se tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnyát).
Így fetazacsi ki és ment a sima kukába. Kimosni nem fogom, a szemét elmosogatására csak nem kellene csapvizet használni...

Amit lehet: üdítős, ásványvizes PET-palack, kiöblített háztartási flakon és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fólia (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.).
Akit érdekel bővebben itt megtalálja: http://www.kvvm.hu/szelektiv/mit_gyujtsek.php
A mi házunkban nincsen szelektív kuka, ezért a jövő héten kiderítem, hogyan lehet beszerezni. Ha nincs extra költsége akkor csak a lakókat kell majd meggyőznöm, hogy támogassák, ami nem lesz egyszerű menet (régi körfolyosós polgári házban élünk a Nyugati mellett...).
Nem elkezdeni nehéz a válogatós kukázást hanem betartani. Kell hozzá fegyelem és odafigyelés. Aztán ami nehezebb, hogy eddig csak a földszintre kellett lebattyogni a kukával aztán ott elhelyezni, most meg a Nyugati Podmaniczky felőli oldalához cígelni. 
Később beszámolok róla, hogyan sikerült a küldetés szemétügyben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://riszajkling.blog.hu/api/trackback/id/tr883130632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása